Списание „Българи“ 2015, брой 4
 
  Разгледай списанието по рубрики - Съдържание:

Българската общност

Годишнини

Българо-чешки връзки

Пътешествия и разходки

Култура

Интересно

Накратко

Скъпи читатели,

Светът сякаш е полудял. Поредица от кървави атентати бяха извър- шени в Париж, Анкара , Бейрут. 224 души – предимно руски туристи – загинаха, след като над Египет през октомври бе взривен руски самолет. При парижкия атентат, извършен през ноември (на черния петък 13-ти) в концертната зала „Батаклан“ и в още няколко ресторанта, загинаха 129 души. „Ислямска държава“ отправя нови заплахи за терористични акции към редица държави. След съмнения за нови атентати бяха блокирани Париж, Лондон, Брюксел. Страхът и паниката се усилват и от предупрежденията, че сред бежанците, които нахлуват в Европа, има джихадисти. Свалянето на руски военен самолет СУ-24 в близост до турската граница от турски изтребители изостри до краен предел отношенията между Русия и Турция. А Великите сили сякаш не могат или не искат да се споразумеят за съвместни действия срещу общия враг.
Не за страха и паниката обаче е настоящият брой на списание „Българи“. В него преобладават добрите новини и хубавите моменти.
Представяме ви две заслужено наградени българки – оперната певица Елена Радичева и учителката по география Марияна Димитрова. Издателят Пламен Тотев отразява премиерите на две книги на чешкия писател Емил Хакъл в превод на известния преводач от чешки Васил Самоковлиев.
Името на Станка Николица са чува- ли малцина. С живота и дейността на тази истинска българска будителка ни запознава Снежана Тасковова.
През 2016 г. предстои един голям юбилей – българистиката в Прага навършва 100 години. На проф. Хана Гладкова, както и на Божана Нишева, Марцел Черни и Таня Янкова дължим днешните успехи на специалността в Карловия университет. Във връзка с тази предстояща годишнина публикуваме и кратка анкета със студентите-българисти, направена от Таня Янкова. Писателят Стефан Кисьов рисува пред нас есенни софийски и неаполитански картини. За престижната изложба „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България по време на Холокоста“ в Народната библиотека в Прага е репортажът на Красимира Мархолева. Кога и как мисията става възможна ще разберете от интервюто на Раиса Андонова-Щурм с Цвети Камова. Даниела Горчева ни представя интересни моменти от XI-тата световна среща на българските медии в Атина.
Пътешествията и разходките са много често едни от най-хубавите преживявания в живота ни. Далеч от шума и цивилизацията ни отвежда Красимира Мархолева, разказвайки ни за курорта Велинград. За родното Поморие и руската инвазия в него сладкодумно ни говори Васил Самоковлиев. На страниците на списанието ще се запознаете и с моите впечатления от далечната, но много близка за мен Япония, за която имам още дълго да разказвам.
Приятно четене и много истински моменти със списание „Българи“!

Мария Захариева