Списание „Българи“ 2016, брой 2
 


Скъпи читатели,

Централна тема в настоящия брой на списание „Българи“ е Дванадесетата световна среща на българските медии, която се проведе в Прага през май. Години наред на тези форуми се събират български журналисти от цял свят. Срещаме се, за да обменим опит, да обсъдим актуални проблеми и теми, които ни вълнуват. През изминалите 12 години се родиха и немалко искрени приятелства. На всяка среща усещахме колко е жив българският дух в различни държави. И осъзнахме родината не като територия, а като духовно пространство.
Всичко това дължим до голяма степен на организаторите - Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света, както и на главния инициатор на Срещите генералният директор на БТА Максим Минчев.
12-та световна среща се отличаваше от останалите със слабото присъствие на политици. Някои от тях така и не долетяха до Прага. Затова пък журналистическата гилдия беше застъпена не само от български, но и от чужди журналисти. Извънредният и пълномощен посланик на България в Прага Лъчезар Петков присъстваше със съпругата си Боряна Пунчева от началото до края на Срещата.
Част от участниците имаха какво да ни кажат, други ни съветваха или наставляваха, но не липсваха и хора, които бяха дошли със своя мисия. Специално на мен ми липсваше богатата културна програма от миналите срещи, благодарение на която посещавахме заедно катедрали, дворци, национални библиотеки, изложбени зали.
За съжаление, интересната изложба „Българските чехи“, която бе представена на откриването, не можеше да се разгледа до края на форума. Това, с което не се запознаха присъстващите на 12-та световна среща, е дейността на българските сдружения в Чехия. Дори за представянето на двете български медии, които излизат в Прага, не остана почти никакво време. Българската общност в Чехия определено не беше на фокуса на тази Среща.
Освен репортажите за медийната среща, в настоящия брой ще намерите и репортажи от множество културни мероприятия, организирани от различни сдружения и институции, ще се запознаете с дейността на българофила Владислав Шак.
Ще прочетете две нови, изпълнени с ирония, български приказки за Митьо Очите.
През май в Прага се проведе поредното издание на конкурса за превод и есе „България в дланта ми“. Наградените творби и преводи и тази година отпечатваме в няколко поредни броя.
Две от статиите в списанието са посветени на паметта на поетите Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, и на артистката Надя Тодорова, които починаха през юни.
Не на последно място ще научите какви духовни емоции може са носи Капризно лято 2016.
Дано и вашето лято не е лишено от подобни приятни капризи!

Мария Захариева