Списание „Българи“ 2016, брой 5-6
 


Скъпи читатели,

Българските културни, образователни и медийни мероприятия в Чехия през 2016 г. бяха многообразни. През месец май БТА събра в Прага журналисти от цял свят на Дванадесетата световна среща на българските медии. Българският културен институт заедно с Посолството на Република България в Прага организираха две големи събития - Осмият фестивал на българското кино през февруари и изложбата „Иван Мърквичка – българският чех“ - през ноември.
Танцов състав „Пирин“ проведе в Бърно станалия вече традиционен Семинар за български народни танци, който отново събра през ноември любителите на българския фолклор.
Незабравим за българската общност в Прага ще остане концертът на Трио Спасов, организиран от сдружение „Възраждане“ през декември по случай 15-годишния юбилей на дружеството. Залата на Рок Кафе се оказа тясна, за да побере всички, които желаеха да се докоснат до магията на българската музика. „Възраждане“ отново събра и любителите на класическата музика в Суковата зала на Рудолфинума на традиционния Коледен концерт, в който редовно участват млади изпълнители от българската общност.
100-годишнината от създаването на специалността Българистика в Карловия университет бе отбелязана с конференция, посветена на вековната история на Лектората по български език и литература. В нея участваха българисти, бохемисти, историци и етнографи от Чехия и България.
В настоящия брой се постарахме да отразим повечето от проведените през ноември и декември събития на българите в Чехия. Не сме забравили и празниците в училищата – тези огнища на българщината, които пазят вечно жив българския дух и език.
Два клубни проекта ни връщат към концертите на сдружение „Възраждане“, организирани преди повече от десет години.
Ще се разходим из дворцови комплекси, дефилета и геотермални извори в Австрия, България и Южна Япония и ще се освежим с чаша зелен чай. Интервюто с Теодосий Спасов ни приближава, макар и за малко, до светоусещането на големия музикант.
За нелеката съдба на именития български живописец Никола Танев е студията на проф. Димитър Аврамов. Ще се докоснем и до света на писателите Бойка Асиова и Боян Ангелов, както и на художника Иван Мърквичка; ще си спомним за артиста Георги Георгиев-Гец и за певеца Бисер Киров; ще научим интересна история от живота на съдията Иван Вазов и накрая ще попаднем в обърканото коледно време.
Ето че дойде краят и на 2016 година. Година, изпълнена с тежки международни конфликти, голям наплив от емигранти; преврати и кървави терористични атаки, които погубиха живота на невинни хора.
Нека Новата 2017 г. да е по-лека и да донесе повече разум на човечеството!
На всички читатели на списание „Българи“ желая здраве и много щастливи мигове!
Благодаря ви, че сте с нас!

Мария Захариева