Списание „Българи“ 2017, брой 4
 


Скъпи читатели,

Пред вас е цветно-есенният брой на списание „Българи“, изпълнен с интересна информация от България, Куба, Чехия и Молдова.
И понеже през есента постоянно ни липсва слънце, настроението ни е доста променливо, а понякога – дори начумерено, като тъмните есенни дни, в които усещаме все по-осезаемо носталгията по родните места и море. Затова ви „загряваме“ със слънчеви събития, които носят положителна енергия.
Едно от тях се проведе в края на октомври и беше своеобразен опит за летене с творчеството на големия български писател Йордан Радичков. Театралната вечер, организирана от Българското посолство и Българския културен институт в Прага, препълни салона на театъра „На Перщине“ в центъра на Прага с представители на българската общност и на широката чешка общественост. Любими български, чешки и словашки артисти и режисьори участваха в този спектакъл, с който засвидетелствахме почитта си към магьосника от Калиманица. Събитието бе съпътствано от откриване на фотоизложба за Йордан Радичков в БКИ. Артистите Мартина Вачкова и Владимир Пенев, режисьорът Боряна Пунчева, Розалия Радичкова – драматург на Народния театър в София, които участваха в театралната вечер, посетиха преди това Българското неделно училище „Възраждане“ и БСУ „Д-р П. Берон“ в Прага, предвождани от посланик Лъчезар Петков. Те заредиха с много приятни емоции ученици, учители и родители.
През следващата година предстои едно радостно събитие - БСУ „Д-р П. Берон“ в Прага празнува 70 години от основаването си. По този повод ви запознаваме с историята на Българското училище в Прага, което заслужено носи името на големия народен будител д-р Петър Берон.
Как снимките могат да разказват неподозирани цветни истории и да ни пренасят в колоритния свят на фотографията ще разберете от автоинтервюто на Асен Зидаров.
Младата артистка Елиза Токева разкрива в интервю за нашето списание как нейната окрилена героиня Мазал й носи късмет.
В този брой репортажът от Куба е за култовите заведения, посещавани от Ернест Хемингуей, за хотела, в който е живял и за превръщането им в туристически атракции…
Представяме ви също така чешкия писател Мартин Шмаус, чиято книга „Момиче, разпали огънче“ имаше премиера в София. Художникът Ото Хорейши, допринесъл за модернизацията на Родината ни, ни „пренася“ с рисунките си в следосвобожденска България. Ще надникнем и в мистичния свят на най-интересния представител на българския модернизъм – Иван Милев по случай 120-годишнината от рождението му. Невероятният подвиг на бесарабския българин генерал Колев по време на Първата световна война е отразен през погледа на военния кореспондент и голям български писател Йордан Йовков.
Пътешествията ни този път са в архитектурния резерват Арбанаси и в Кишинев, където се проведе Тринадесетата световна среща на българските медии. Бесарабските българи, които живеят на територията на днешна Молдова и Украйна, са най-светлият пример за това как да пазим българщината далеч от Родината.
Желая ви приятно четене!

Мария Захариева