Списание „Българи“ 2018, брой 2
 


Скъпи читатели,

лятото е сезонът, вкойто най-осезаемо усещаме България. Тази година в Чехия слънцето започна да надниква още през април и отрано позатопли премръзналите ни души, така че още тогава замечтахме за топлата ни и многоцветна Родина.
Ваканцията наближава и е крайно време да се отърсим от тежките дрехи и грижи и да усетим слънчевия летен пулс на живота. Човек не знае колко лета му е писано да изживее още, затова грабвайте куфарите, хващайте самолетите и автобусите, подкарвайте внимателно колите и потегляйте на югоизток от Чехия, където ви чакат близки и приятели в родните села и градове. Там ще можете най-после да ядете до насита истински чушки, домати и краставици, да си откъснете по някоя черница от дървото и да наблюдавате как смокините наедряват през очите ви, докато придобият онзи неописуем цвят и вкус, който ви изпраща директно в рая. После ще минете по сладките динено-пъпешeни улици, ще опитате от красивите и сочни български кайсии и праскови, ще усетите до болка познатия мирис на прясно печена и пържена риба, а кехлибареното грозде ще ви намигва от асмата.
След всички тези емоции, можете да изпиете едно кафе, да отидете на някой концерт или фестивал, да си купите български книги, чубрица и мед, да пийнете една боза, която моментално ще ви върне към детството и да говорите до насита с почти всеки срещнат...
Ако имате възможност, прескочете до морето и направете с децата или внуците си няколко пясъчни замъка, вижте полета на чайките над морската шир, преживейте поне един морски изгрев и залез, усетете по-осезателно пробуждането и угасването на летния ден.
Заредете се със слънце до мозъка на костите си и поне веднъж си изтананикайте:
Нека да е лято, само да е лято!(...)
Нека да е лято милиони дни!

Ароматът на България е навсякъдеоколо вас. Той е различен на морето и в планината, но си е все български и вие го усещате с всяка своя фибра…
Преди да се запътите към родните места, разгърнете списание „Българи“, за да се запознаете с редица интересни събития, организирани от българската общност в Чехия, от Българското посолство и БКИ, да се срещнете с българските писателки Божана Апостолова, Бойка Асиова и Яница Радева, със сладкодумния преводач Васил Самоковлиев, с учителката Николета Петрова и др. Може да научите и интересни факти за богомилите – „хора на саможертвата и братството“. Отбелязваме и две големи годишнини – 120 г. от рождението на писателя Димитър Талев и 120 години от създаването на Българската телеграфна агенция. Не на последно място са намерили място и събитията, свързани с 11 и 24 май в Прага и Микулчице.
Приятно четене и хубаво лято!

Мария Захариева