Списание „Българи“ 2018, брой 3
 


Скъпи читатели,

Лятото се изниза неусетно и родното море е отново на цели 1600 км разстояние. Много от нас оставиха там морските си копнежи, лекотата на изпълнените със слънчева енергия летни мигове и топлината от срещите с близки хора.
Но лятото все още не си тръгва от страниците на списанието. Една разходка по тайнствени странджански пътечки ще ни отведе близо до Горно Буково, където можем да намерим изгубен манастир с лечебна вода и красиви гледки. Другите летни разходки, които ви предлагаме, са до екзотичната Куба и до Френското посолство в Прага. От интервюто с Андрю Аржант ще разберете каква е българската следа в детската футболна академия в чешката столица.
Преди 50 г. започва и трагично завършва Пражката пролет. За нейния крах са репортажите за инсталацията на Петър Садофски и Дан Трентина в музея на социалистическото изкуство в София и за някои от многобройните мероприятия в чешката столица. В настоящия брой неслучайно отбелязваме 75 годишнината от спасяването на българските евреи – една наистина героична страница от нашата история, която не трябва да забравяме. Тази година се навършват 130 години от рождението на известната българска поетеса Дора Габе, която остава завинаги свързана с Добруджа. Предстои ви да се запознаете с интересни моменти от живота й и с инициативите на Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич.
Към трагичните страници на българската история ни връща разказът за Лъвовия мост в София, който е паметник на геройството на четирима българи книжари и съратници на Васил Левски. Лицето на настоящия брой е живеещата в Прага българка Петя Константинова. Тя обича да измисля светове, които са уютни, особено ако реалността се нацупи. И ги претворява с прекрасни цветове. Във всеки брой на списанието Петя ни дарява с чудно изрисувани български рецепти и ни стопля с много багри.
Представяме ви и разказа на живеещия в САЩ българин Мирослав Пенков „Съседната стая“, както и превода на чешки на творбата му от студента Мартин Вибирал (Масариков университет). Преводът е класиран на първо място в конкурса за превод и есе на Карловия университет.
За нелеката работа на преводачите на художествена литература и за тяхната тиха лудост с много хумор разказва един от нашите преводачи от чешки език, чието име е известно на мнозина от вас.
Златокосият септември настъпва в Чехия заедно с първия учебен ден. По този повод ви припомняме за двете български училища в Прага – БСУ „ Д-р Петър Берон“ и БНУ „Възраждане“, които отварят врати по стара българска традиция в средата на септември, за да въведат децата ни във вълшебния свят на знанието.
Приятно четене и изпълнена с много багри и топлина есен!

Мария Захариева