Списание „Българи“ 2018, брой 5-6
 


Скъпи читатели,


В навечерието сме на новата 2019 г. Отново ни завладява коледният дух и сякаш ставаме по-великодушни и сияещи. Коледните и новогодишни светещи украси ни озаряват и ни карат да загърбим дребнотемието. Интриги, сплетни, конфликти, интелектуални и материални кражби престават да ни интересуват. Подминаваме злите и злобни хора. Отваряме се за светли и хубави емоции и преживявания. В такива празнични моменти най-често се обръщаме към изкуството, за да се докоснем до силния емоционален и духовен заряд, който то ни носи. Тази година сдружение „Възраждане“ отново събра в Суковата зала на Рудолфинума почитатели на класическата музика от различни възрасти и народност на традиционния Коледен концерт, който стопли сър- цата на слушатели и изпълнители.

Коледните тържества в Българското неделно училище „Възраждане“ и в БСУ „Д-р П. Берон“, изпълнени с песни, танци и стихове, донесоха много радостни емоции на учени- ци, родители и учители. Българска народна музика звучеше не само на коледните тържества в Прага, но и на ежегодния семинар на танцов ансамбъл „Пирин“ в Бърно. В света на бароковата музика ни пренесе концертът на Силвия Георгиева в Юбилейната синагога в Прага. Две български изложби – „Разходка на зимните мисли“ и „Домът на светлината“, организирани от сдружение „Възраждане“, красяха Дома на националните общности през ноември и декември.

Имахме и срещи, свързани с тежки моменти от историческата 1968 г. Повод за гордост беше тържествената церемония в Сената на Чехия, на която бяха наградени трима българи – Александър Димитров, Едуард Генов (посмъртно) и Валентин Радев (посмъртно) – за приноса им в борбата за свобода и демокрация. Незабравима ще остане срещата с единствения жив от тях – Александър Димитров, която сдружение „Възраждане“ организира през ноември в Дома на националните общности в Прага.

Голям интерес предизвика гостуването на писателя Георги Господинов в Прага по повод издаването на чешкия превод на „Физика на тъгата“. С младия и талантлив преводач на книгата Давид Бернщайн разговаря Десислава Вилимовска. В Кърджали, Пловдив и София с голям успех беше представена книгата на Бианка Белова „Езерото“ в превод на Васил Самоковлиев.

Традиционно отбелязваме годишнините на бележити българи – на великия поет и революционер Христо Ботев, на художника Добри Добрев, за който Чехия беше второ Отечество, на големия български композитор Марин Големинов и на незаслужено забравения юрист и дипломат проф. Стефан Баламезов.

За литературното си пътешествие до Острава ни разказва Красимир Проданов, Сирма Зидаро-Коунова ни пренася в красивите градини на Кромержиж, където я чака сюрприз, а Петя Константинова ни разхожда из исландските земи. До необозримия талант на Ицко Финци се докосваме благодарение на Златна Костова. Разглеждаме излезлите през тази година нови и интересни български книги с Красимир Проданов…

„Животът в нашата къща беше смислен“, пише Бойка Асиова в спомените си за Коледа в разказа „Божик“. Пожелавам на всички вас един наистина смислен и изпълнен с много светлина живот през новата 2019 г.! Пазете разпалено духовното огнище, за да има винаги светлина дори и в мрака!

Мария Захариева