Списание „Българи“ 2020, брой 2
 


Скъпи читатели,


Лятото тази година е по-различно – празни и полупразни са плажовете по Българското Черноморие, но затова пък баровете, ресторантите и чалготеките са пълни с хора... Дълги са колоните от заминаващи за гръцкото море българи, което предизвиква километрични задръствания на границата с Гърция. Разхлабването на мерките в България всъщност доведе до пълно разпускане и разпасване. Трите Д – дисциплина, дистанция и дезинфекция, са забравени, погазени и дори отречени от някои граждани.

Заедно с епидемията навсякъде по света върлуват с нова сила различни конспирационни теории – според някои коронавирусът е изкуствено създаден, за да ни чипират, да ни следят и за да бъде срината икономиката. Според други коронавирусът е заговор на фармацевтичните гиганти, както и на световните банки, за да припечелят на наш гръб. Според трети 5G мрежата е в основата на пандемията. В някои от конспирационните теории е намесен и Бил Гейтс. Гейтс бил предизвикал пандемията, за да може да контролира и управлява целия свят, да забогатява от ваксини и медикаменти, и да ни чипира. Самият той обаче още през 2015 г. предупреждава за опасността от силно заразен вирус, който може да погуби милиони хора, и предлага да се създаде специална епидемиологична система.

Теориите са от абсурдни по-абсурдни и се разпространяват по земното кълбо със скоростта на Интернета. В България и отчасти в Чехия също имат добра почва за виреене. Може да ги чуете и от добре образовани хора, които така реагират на страха и фрустрацията и донякъде оправдават своята недисциплинираност и безотговорност.

Според представително проучване на агенция „Тренд“, направено в началото на юни, 22% от българите смятат, че чрез ваксината за COVID-19, която все още не е създадена, хората ще бъдат чипирани. Други 21% вярват, че зад пандемията стои Бил Гейтс – той с помощта на чипове иска да контролира целия свят. А 23% са убедени, че всъщност коронавирусът „не съществува“ и че е „световна измама“.

България в началото се справяше много добре с коронавирусната криза. Но както пише Даниела Горчева в статията си за COVID-19 в настоящия брой, „сега след разпускането на мерките, по стар нашенски обичай може да се издавим юнашката на края на Дунава“.

Още в началото на епидемията в Чешкия институт по информатика, роботика и кибернетика беше създадена защитна полумаска с най-висока степен на охрана, която помага на здравните работници на първа линия. В основата на това изобретение стои младият инженер с български корени Александър Лазаров. Неслучайно той е лицето на списанието.

И тази година отбелязваме празника на българската духовност с хора на словото и перото. Разговаряме с преводачката и журналистката Златна Костова, за осма поредна година публикуваме наградените творби от конкурса за превод и есе на Карловия университет, разглеждаме Бургас като град на изкуствата, спомняме си за слависта проф. Борис Йоцов, докторант на Карловия университет, посещаваме едно духовно място в Черноморец, срещаме се с будните и талантливи ученици от БНУ „Възраждане“.

Скъпи читатели, не се присъединявайте към колективната фрустрация и не се поддавайте на внушения, че коронавирусът е едно обикновено грипче, от което ще измрат само „сухите съчки“.

Пазете се и се зареждайте с хубави емоции, слънчева енергия и светли мисли!

Мария Захариева