Списание „Българи“ 2020, брой 3
 


Скъпи читатели,


На 6 септември 2020 г. се навършват 135 г. от Съединението. На тази паметна дата през 1885 г. Източна Румелия се обединява с Княжество България въпреки решенията на Берлинския конгрес. Великите сили са поставени пред свършен факт. Съединението се възприема и днес като символ на националното ни съгласие, като първи етап на националното ни обединение.

„Омразната присъда на Берлинския договор, която изкуствено и противоестествено разкъса един целокупен, неразделим народ на няколко части, чрез насилствени граници, беше осъдена от разума и историята още в самото си начало“, пише Иван Вазов в романа си „Нова земя“.

135 г. по-късно България е разединена. Протести заливат улицитепочти два месеца, блокират движението, барикади се издигат на ключови места в големите градове. Домати и яйца хвърчат към Народното събрание, към МВР и БНТ, пред Министерския съвет протестиращите слагат черен ковчег с кръст или изсипват килограми сурова риба. Символични бесилки висят по улиците. Протестиращите настояват за оставката на правителството, на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, и за предсрочни избори. Някои демонстранти искат дистанционно гласуване, свикване на Велико народно събрание, лустрация, премахване на олигархията и др. Протести, организирани от българи, има и в различни европейски градове, вкл. и в Прага.

Има и контрапротести.

Лятото на 2020 г. бе белязано и от продължаващата епидемия от Ковид-19. И макар че пражани се сбогуваха символично с Ковид-а на Карловия мост още в края на юни, коронавирусът все още не се е сбогувал с тях. Прогнозите за отшумяване на епидемията през летните месеци не се сбъднаха. Процентът на хоспитализирани в България расте, като се увеличават смъртните случаи и при хора без странични заболявания. Значително нарасна броят на заразените в Чехия, но загубилите битката с новия коронавирус са много по-малко, макар че населението на страната е с 3,6 млн. по-голямо от това на България. Какви са причините? Спазването на мерките, качеството на медицинското обслужване, масовото тестуване или други? Засега можем само да предполагаме.

В тази сложна и несигурна обстановка най-после дойде време да се отворят училищата, театрите и концертните зали. От септември маските в Чехия ще са отново задължителни в закрити помещения, в градския транспорт, при масови събития, а в учебните заведения ще се носят само ако е въведена втора степен на опасност (код „оранжево“) в съответната област.

С маски или без маски животът продължава, въпреки коронавируса.

Мария Захариева