Списание „Българи“ 2021, брой 5-6
 


Скъпи читатели,


Отмина още една тежка година под сянката на Ковид-19 и свързаните с него рестрикции, ограничаващи свободата ни да се движим, да пътуваме и да общуваме свободно. Година, в която не се справихме с пандемията въпреки масовите ваксинации. Междувременно вирусът мутира неколкократно, а обществото беше разделено на ваксъри и антиваксъри. Нормалността, въпреки големите ни очаквания, не се завърна или се върна само частично. Медиите ни заливаха с информации, но доколко те бяха основани на фактите? И можем ли правилно да се ориентираме в потока от фалшиви новини?

През 2020 и 2021 г. видяхме колко бързо светът може да бъде почти напълно затворен и как могат да бъдат осуетени всичките ни планове, намерения и дейности. Нещо повече – може да ни бъде отнета и свободата на избор.

Дали само коронавирусът е в основата на всичко това? Отговорът едва ли е еднозначен.

Най-пагубна за повечето хора и особено за децата беше дългата социална изолация. Истинските, а не виртуалните срещи с хората и живото общуване с културата, както и спортуването и пътешествията, са безценни за нашето съществуване. Но най-много ни липсваха нормалните човешки разговори.

И неслучайно именно интервютата преобладават в настоящия брой. Срещаме ви с изключително интересни личности – артисти, режисьори, писатели, кинокритици, които говорят открито и емоционално за прокудените хора, за свободата, която стои над всичко, за най-лошата болест – самотата, за щастието, което е относително, за това колко е важно да създаваш, за демокрацията, която лесно може да се превърне в диктатура…

Запознаваме ви и ви припомняме имената на известни поети, преводачи, музиканти, дипломати, книгоиздатели, духовници, допринесли за просперитета на България.

С радост отразяваме част от богатата културна дейност на сдружение „Възраждане“ – изложбата, посветена на 20-годишния юбилей, посрещането на Дядо Коледа в неделното училище, традиционния коледен концерт в Рудолфинума, който отново привлече в Суковата зала почитатели на класическата музика.

Да се надяваме, че най-тежкият ковидов период отминава. И дано се сбъднат прогнозите на някои специалисти, че след зимата ни очаква едно по-нормално бъдеще.

Нека 2022 г. да бъде една спокойна и изпълнена с много вълнуващи срещи и с истински приятелства година!

Мария Захариева