Списание „Българи“ 2023, брой 5
 


Скъпи читатели,


В настоящия брой ви срещаме с много интересни личности. Лицето на списанието този път е известната чешка писателка с български корени Бианка Белова, носител на чешки и международни награди. В интервюто на Красимир Проданов тя засяга някои от наболелите теми на нашата съвременност – поляризацията на съвременното общество, грешните мисловни модели, нуждата от любов и подкрепа, ролята на силните семейни и роднински връзки. Сдружение „Възраждане“ организира запомняща се литературна среща с нея и с преводачката ѝ на български Деница Проданова в Дома на националните малцинства.

В разговора си с Красимир Проданов българската писателка и бохемистка Таня Капинчева развенчава мита за „селския цар“ Ивайло, позовавайки се на някои по-нови трактовки за произхода на героичния български цар. Тя разсъждава за значението на уроците на историята и необходимостта да не ги забравяме и да се поучим от тях. Таня Капинчева разказва „Истинската история за Ивайло“ в едноименния си роман.

Трагичната житейска история на д-р Стефан Черкезов също така ни разкрива колко е важно да помним нашите герои, жертвали се, за да спасят другите от сигурна смърт.

Какъв е легендарният и любим на много поколения артист Апостол Карамитев в спомените на съвременниците си научаваме от едноименния филм на Момчил Карамитев и от силно емоционалните послания на Олга Маркова, доктор по изкуствознание. Те двамата са автори на книгата „Рицарят на доброто“ за харизматичния Апостол Карамитев.

Две изложби ни отвеждат в света на изкуството – срещаме ви с картините на художника реставратор Стоян Генчев и с трима българи, които с изразните средства на изобразителното изкуство, фотографията и приложното изкуство ни разкриват своето виждане за род и природа. За изпълнения с много перипетии живот на българския дипломат, преводач и писател Стефан Гечев научаваме от документалната изложба „Робувам само на свободата“.

Във висините летим с пилота на военновъздушните сили Николай Калайджиев, който за пореден път е рекордьор, защото е успял да направи 1111 виража без прекъсване и е в Книгата за рекорди на Гинес.

В нашето стресиращо съвременно общество се наблюдава тенденцията за увеличаване на тревожността. Според различни изследователи нарастването ѝ се дължи на заседналия начин на живот, на мобилните устройства, на ковид кризата. Но тревожност могат да предизвикат и социалните мрежи и по-точно техните агресивни консуматори, които ни заливат с враждебни коментари и с често неоснователни нападки. Един от начините да се справим без медикаменти с тревожността, която увеличава риска от хипертонични и депресивни състояния, е да се съсредоточим върху правилното дишане, но и да осъзнаем своята уникалност. Не по-малко важно е да разговаряме с правилните хора.

Приятно четене!


Мария Захариева