Списание „Българи“ 2023, брой 6
 


Скъпи читатели,


Пред нас е новата 2024 г. Много надежда, светлина и хармония очакваме от нея след завършилата трагично за Чехия 2023 г.

Злото има много лица и едно от тях е лицето на масовия убиец. През декември един 24-годишен изверг – студент по история в Карловия университет – уби 14 души в централната сграда на Философския факултет на университета, а преди това застреля млад мъж и пеленачето му в Клановицката гoрa, ликвидира и собствения си баща в близкото до Прага градче Хостоун. Кой е убиецът и какви са мотивите му?

Някои медии веднага публикуваха името и снимката му. Не го показвайте и не го назовавайте, призоваваха някои журналисти, той това цели – да стане известен и да има последователи. Името на убиеца трябва да се знае, пишат други. Норвежката журналистка Осне Сайерстад, автор на книгата „Един от нас“ за масовия убиец Брайвик, смята, че злото има конкретно име и затова е важно името му да се знае, да се публикува и да се опише неговата история. Злото може да е обсебило наш съсед или роднина и ние трябва да сме подготвени да се предпазваме, доколкото можем.

Чешкото общество още дълго време ще води дебати и ще спори за това дали трагедията в Карловия университет можеше бъде избегната. Много са въпросите, на които още не са дадени отговори. Голяма част от тях се отнасят и за закона, регулиращ притежанието на оръжие, който в Чехия е твърде либерален.

21 декември 2023 г. – денят на масовото убийство на невинни хора в Карловия университет, ще се помни като един от най-трагичните дни в чешката история. Tова мрачно събитие ни учи да бъдем много по-внимателни и наблюдателни, но и да бъдем заедно и да се подкрепяме в такива моменти.

Нa коледния концерт, организиран от сдружението на българското малцинство „Възраждане“, бяха събрани дарения, които бяха преведени на Фонда на Карловия университет в подкрепа на семействата на жертвите, учители и студенти, пострадали от стрелбата във Философския факултет.

В настоящия брой ви срещаме с много интересни творци – режисьори, поети, писатели, преводачи, журналисти, артисти, музиканти, художници, всеки от които допринася за утвърждаване на българската култура в и извън границите на България. Припомняме си делото на основоположника на българския периодичен печат Константин Фотинов, засягаме и актуалните въпроси за интелектуалната собственост и авторските права.

Приятно четене!


Мария Захариева